Beste voedingssupplementen voor lopers: Wat heb je precies nodig?

voedingssupplementen

Voeding is een gebied vol mythen en geruchten, vooral als het gaat om supplementen voor hardlopers. Hier geven we je info om dat te vinden wat je nodig hebt.

Om te beginnen is er je dagelijkse voeding. Aan het eind van de dag is eenvoudig gezond voedsel de beste keuze, waarbij je je niet aan specifieke, restrictieve regels over hoeveelheid en inhoud hoeft te houden.

Bovendien is er een algemeen gevoel dat hardlopen betekent dat je “extra’s” in je dieet nodig hebt. Extra ijzer, extra eiwit, extra…… vul de lege ruimte in. Lopers doen vaak een beroep op supplementen om aan deze “behoeften” te voldoen. Er zijn duizenden artikelen en blogberichten, om nog maar te zwijgen van de reclame, gewijd aan het overtuigen van jou dat je als loper specifieke voedingsstoffen aan je dieet moet toevoegen. Bijvoorbeeld Myprotein.

Daarom gebruiken lopers vaak supplementen. Sommige lopers kunnen zich bijvoorbeeld wenden tot aminozuren om spierverlies te verminderen en herstel te bevorderen. Creatine en aminozuren zijn ongelooflijk populair in de sportwereld, en volgens de National Institutes of Health, zijn het de meest voorkomende supplementen onder sporters. Eiwit- en “energie”-supplementen zijn volgens NIH ook erg populair. In een onderzoek onder Amerikaanse topsporters meldde 41 procent dat ze proteïnepoeders nemen en 28,6 procent dat ze energieopnamen maken.

gezonde voeding

Maar wat is de waarheid over supplementen en Myprotein? Ik weet zeker dat je vragen hebt over supplementen voor lopers….

Moeten hardlopers echt extra’s aan hun diëten toevoegen? En moeten deze extra’s komen in pil- of poedervorm? Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om suppletie? Welke supplementen hebben lopers nodig?

Voeding eerst! Supplementen als Myprotein zijn extra….

Het is een gegeven dat om je best te kunnen doen, je het beste moet eten. Wat niet vanzelfsprekend is, is dat hardlopers zich voor die waardevolle voedingsstoffen tot de juiste bronnen zullen wenden.

Volgens diëtisten is echt ‘heel’ voedsel het antwoord

De meeste atleten kunnen al hun voedingsstoffen uit voeding halen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een nutriëntendieet volgt. Gebruik een evenwichtig dieet met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Met andere woorden, het oude advies om “de regenboog te eten” geldt ook hier.

Dit hoeft niet te betekenen dat je je voedsel moet meten of ontleden welke voedingsstoffen je uit welk voedsel je krijgt. Door je dieet van dag tot dag te variëren met een breed scala aan fruit en groenten, volle granen, mager vlees en zuivel kan je er vrijwel zeker van zijn dat je een gezond evenwicht krijgt. Atleten hebben dagelijks voldoende calorieën, vloeistoffen, koolhydraten (om het bloedglucosegehalte op peil te houden en spierglycogeen te vervangen), eiwitten, vet en vitaminen en mineralen nodig.

De totalen voor deze macronutriënten zijn:

  • Koolhydraten: 3 tot 10 g/kg lichaamsgewicht
  • Eiwit 1,2 tot 2,0 g/kg lichaamsgewicht
  • Vet (20% tot 35% van de totale calorieën)